به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از خبرنگار ایرنا حسن خمیس آبادی در آیین افتتاحیه چهارمین همایش ملی پژوهشهای نوین علوم دامی ایران در دانشگاه بیرجند افزود: سالانه ۸۰ میلیون تن مواد خوراکی برای دام مصرف میشود که ۴۷ میلیون تن ماده خشک هستند.
وی با بیان اینکه اکنون بیش از ۹۰ درصد جمعیت دامی کشور را دام سبک تشکیل میدهد اظهار کرد: بر اساس آخرین آمار ۴۴ میلیون راس گوسفند و ۱۷.۵ میلیون راس بز در کشور وجود دارد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور تصریح کرد: از مجموع ۸۰ میلیون تن مواد خوراکی مورد نیاز دام ۱۲.۷ میلیون تن از مراتع، ۱۵ میلیون تن از پسماند کشاورزی، یک میلیون تن از پسماند غذایی و مابقی از دیگر کشتهای داخلی کشور تامین میشود.
وی با اشاره به وابستگی کشور به واردات برخی نهادههای دامی عنوان کرد: عمده این محصولات جو، ذرت و کنجاله سویا هستند که با بکارگیری ظرفیتهای داخلی و اتخاذ سیاستهای جدید میتوان بخشی از این وابستگی را کاهش داد.
خمیسآبادی به بخشی از چالشهای تامین نهادههای دام و طیور اشاره کرد و یادآور شد: شاهد وابستگی شدید صنعت طیور به واردات هستیم از طرفی تقاضای مصرف گوشت در کشور به سمت مرغ افزایش و مصرف گوشت قرمز کاهش یابد.
وی ادامه داد: یکی از راهکارهایی که میتوان میزان وابستگی به واردات این نهادهها را تا حد مکان کاهش داد تغییر رویکرد و رفتن به سمت ذخایز ژنتیکی داخلی و بومی است.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور افزود: مصرف گوشت قرمز به ویژه دامهای بومی رو به کاهش است از طرفی تعداد دامهای اصیل از جمله هلشتاین رو به افزایش بوده و این دامهای نیازمند نهادههای وارداتی هستند، دامهای بومی از منابع داخلی تغذیه کرده و کاهش آنها وابستگی به واردات را افزایش میدهد.
وی تاکید کرد: ادامه روند کنونی سبب کاهش تاثیر اقدامات خودکفایی در تامین ذرت، کنجاله سویا و جو خواهد شد لذا اقدامات برای کاهش وابستگی به واردات باید با توجه به شرایط و نیازهای واقعی صنعت دام و طیور برنامهریزی شود.
خمیسآبادی گفت: آب مورد نیاز برای تولید حدود ۹ میلیون تن ذرت، سه میلیون تن جو و ۲.۵ میلیون تن کنجاله سویا سالانه ۳۰ تا ۳۵ میلیارد مترمکعب آب است یعنی ۵۰ تا ۶۰ درصد مجموع آب بخش کشاورزی باید صرف تولید این محصولات شود.
وی یادآور شد: با توجه به وضعیت منابع آبی کشور امکان تولید داخلی تمام نهادههای دامی وارداتی از قبیل ذرت، جو و سویا وجود ندارد و نیاز به اتخاذ راهکارهای اصولی برای کاهش وابستگی به واردات داریم.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور افزود: راهکارهایی از جمله قیمتگذاری شیر بر اساس کیفیت، توسعه نژادهای بومی و تاثیر قیمتگذاری بر اساس کیفیت بر الگوی تغذیه دام و تاثیر قیمتگذاری بر اساس کیفیت بر هضم و ذب مواد مغذی میتواند به بهبود خودکفایی و کاهش وابستگی به واردات نهادههای دامی کمک کند.
جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید