به گزارش روابط عمومی سازمان تاتبه نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، مجید توکلی در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه در سال جاری، متأسفانه با طغیان بیسابقه آفات برگخوار در بخش وسیعی از جنگلهای بلوط استان لرستان مواجه هستیم اظهار کرد: این وضعیت نهتنها بیسابقه است، بلکه شدت و گستردگی آن در مقایسه با سالهای پیشین بسیار چشمگیرتر است.
وی گفت: مناطقی از اطراف خرمآباد از جمله کلدر تا سر مرغ، از محدوده مله شبانان تا چگنی ، آبشار نوژیان به سمت کشور، آبشار وارک، دره اناران تا سپیددشت، سپپددشت قلعه نر، شولآباد، و از اشترانکوه، تی، عمارت چمچیت گورکش، برگ نجف، دره سید به سمت چمشک این طغیان گسترده شده است.
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان افزود: برآوردهای میدانی نشان میدهد که صدها تا چندین هزار هکتار از جنگلهای بلوط زاگرس بهشدت تحتتأثیر این آفات قرار گرفتهاند.
به گفته توکلی آفت غالب، نوعی آفت جوانه خوار سبز بلوط که به جوانهها حملهور شده و درخت را در معرض ضعف شدید فیزیولوژیک قرار میدهد. در نتیجه، درختان دچار تنش شدید شدهاند.
وی گفت: باوجوداینکه اغلب درختان آسیبدیده پس از حدود ۵۰ روز مجدداً برگدهی میکنند، اما برگها کوچک، ریز و کمدوام هستند و خیلی زود ریزش میکنند؛ این نشانهای آشکار از آسیبدیدگی شدید درختان است.
وی با بیان اینکه در اکنون با یک بحران فراگیر مواجه هستیم؛ بحرانی که ابزار، امکانات، تجهیزات و حتی نیروی انسانی متخصص لازم برای مقابله مؤثر با آن در اختیار دستگاههای مسئول نیست گفت: در واقع نه تجهیزات داریم، نه ادوات، نه امکانات، نه نیروی انسانی کافی، و نه اعتبارات لازم. این وضعیت، نیازمند ورود جدی در سطح ملی و تشکیل ستاد راهبردی ملی برای مدیریت آفات و بیماریهای جنگلهای زاگرس است.
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان وضعیت فعلی طغیان آفات برگخوار بلوط را به یک رودخانه سیلابی مهیب و فراگیر مانند رودخانه کارون در هنگام طغیان مواجه تشبیه کرد در حالی که امکانات موجود برای مقابله با آن در حد یک «بیلچه باغبانی» است. با این شرایط، نمیتوان انتظار مدیریت مؤثر این بحران را داشت.
توکلی خاطرنشان کرد: از مسئولان ذیربط درخواست میکنم شخصاً در عرصه حاضر شوند تا از نزدیک با عمق این بحران و وضعیت اسفبار درختان جنگلی که روزگاری مایه حیات این سرزمین بودند، آشنا شوند.
وی تأکید کرد: ما به یک راهبرد ملی و نگاهی درازمدت، با مشارکت علمی، فنی و مردمی نیاز داریم. همزمان، اطلاعرسانی عمومی، آموزش جوامع محلی، و تقویت آگاهیهای زیستمحیطی ضروری است. مردم باید بدانند که این درختان هنوز زندهاند و اگرچه ضعیف شدهاند، اما با مراقبت و عدم قطع آنها، امکان بازیابی وجود دارد.
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان خاطرنشان کرد: لازم است به مردم هشدار داده شود که از حضور و تفریح در این مناطق آلوده خودداری کنند. درختان بیمار و آسیبدیده برای تفرج و بهرهبرداری مناسب نیستند و نیاز به استراحت و مراقبت دارند.
توکلی گفت: همچنین توصیه میشود که فعالیتهای کشاورزی، چرای دام و رفتوآمدهای غیرضروری در مناطق آلوده بهشدت محدود شود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر اقدامات محدودی از سوی دستگاههای مسئول از جمله محلولپاشی و استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک در دست اجراست افزود: اما متأسفانه باتوجهبه گستردگی منطقه، صعبالعبور بودن بسیاری از عرصهها و محدودیتهای تجهیزات و نیروی انسانی، این اقدامات پاسخگوی شرایط بحرانی فعلی نیست.
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: در خصوص علت طغیان، باید اشاره کرد که مجموعهای از عوامل در آن نقش داشتهاند، از جمله تغییرات اقلیمی، ضعف فیزیولوژیک درختان، دخالتهای انسانی در اکوسیستم، و از بین رفتن دشمنان طبیعی آفات.
توکلی بیان کرد: متأسفانه در سالهای گذشته با اجرای سمپاشیهای بیرویه در اراضی زیرپوشش جنگلها (که عمدتاً برای کشتهایی مانند گندم و عدس مورداستفاده قرار میگرفتند)، دشمنان طبیعی این آفات مانند زنبورهای پارازیتوئید، کفشدوزکها و پرندگان حشرهخوار بهشدت کاهش یافتهاند و تعادل اکولوژیک بههمخورده است.